Oldal kiválasztása

Halászlé fesztivál

 

Itt a nyár, itt van a fesztiválok ideje is. A csodálatos, meleg, napsütéses idő hatására felmelegednek az álló és a folyóvizek egyaránt, és a hazai vizekben élő halaknak is egyre inkább kedvük támad enni. Így van ez a magyar emberekkel is, akik a bőséges és változatos halfajokból szívesen ízlelgetnek különböző ételeket. Magyarország egyik legkedveltebb halétele, nem mellesleg a karácsonyi ünnepi asztalok elmaradhatatlan levese, a halászlé. Azt lehet nem mindenki tudja, de a halászlé egy igazi Hungarikum. Természetesen, ha már fesztiválokról van szó, akkor még jó, hogy van hazánkban halászlé fesztivál is. Ha halászléről vagy más néven hallevesről van szó, akkor két város azonnal mindenkinek eszébe jut, ezek a városok pedig Szeged és Baja. Mindkét város híres a hagyományaiban a halászlé elkészítéséről, így hogyan is rendezhetnének jobb helyszínen fesztivált, mint ebben a két városban.

Baját, a halászlé fővárosának is tartják, ráadásul a városnak nemzetközileg is elismert, sőt, a rekordok könyve által jegyzett a halfőző fesztiválja, amely méltán lett az idők során egy kiemelkedő program, egy valódi fesztivál ünnep. Évről évre megrendezik ezt a fantasztikus rendezvényt, amelyen közel kétezer helyi és vidéki alkalmi szakács főzi meg saját receptje szerint ízletes halászléjét, és vendégeli meg a látogatókat a fesztivál helyszínein. Meg kell jegyezni, hogy 2015. október 13-án négy magyar termékkel bővült a hungarikumok listája, amelyből az egyik a bajai halászlé lett. Ez egy igen komoly elismerés. Pusztai Bertalan megírt egy, a bajai halászléfőző fesztiválról szóló kétnyelvű tanulmánygyűjteményt, amelyben ezt írja: „mint igazi márka, sokkal inkább egy érték- és érzés komplexum konkrét reprezentációja. A jó márka próba nélkül garantál számunkra egy kiemelkedő minőséget. Minőséget, amelyet tőle megszokhatunk. Sőt mi több, olyan értékeket, amelyekkel azonosulni tudunk, amelyet magunkba építhetünk. A halászlé közösségben készíthető; magyaros, mivel paprikás; természetes, mivel friss hal kell hozzá; egészséges.”

A halászlé, több, mint egy étel, és nem csak Baján van ez így. Baja város szinte összes lakosa, és az országban is szinte mindenki kedveli és fogyasztja ezt a tradicionális magyar ételkülönlegességet. A fesztiválok is erről a fantasztikus érzésről, a feledhetetlen és megunhatatlan ízvilágról szólnak, amely egy olyan szellemi érték is, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti összetartozásának kialakításához és megerősítéséhez. A bajai halászlé csodálatos kulturális örökségének megőrzésével olyan példával szolgálnak, ami más települések számára is minta lehet, hogy a multikulturális világban milyen módon lehet a helyi kultúrát, és a lokális identitást megőrizni. A bajai halászléfőző fesztivál is ezt a hangulatot és ezt a csodálatos hagyományt és igazi értéket képviseli. Idén már huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a négynapos fesztivál, július 11-14 között. A Petőfi szigeten kerül megrendezésre a Halfőző DJ Fesztivál, július 11-13-ig, ahol számos hazai és nemzetközi DJ pörgeti a „lemezeket” a jó hangulatért felelve.

A többi helyszínen lesz még egy úgynevezett élő társasjáték, vagyis a nagy futam, amelyen a csapatoknak játékosan, de minél gyorsabban össze kell gyűjteniük a hozzávalókat a halászléhez a Petőfi szigeten 14 órától. Másnap több helyszínen a színpadi programok mellett, lesz nagy halászlé főzőverseny és természetesen kóstolás is, ünnepélyes tűzgyújtással, este hatalmas zenés tűzijátékkal, valamint zene és tánc, minden mennyiségben, amelynek hangulatáról a négy nap alatt olyan fellépők is gondoskodnak a teljesség igénye nélkül, mint a Quimby, a Honeybeast, Majka, Byealex és a Slepp, a Csík zenekar, a 30Y, a Blahalouisiana vagy éppen a Budapest Bar. Azt gondolom a fesztivál jó hangulata garantált.  

De nem csak Baján lesz idén halászlé fesztivál, hanem bizony Mohácson és Szegeden is.

Ne maradjanak ki a Dunamenti Halfesztivál forgatagából sem, ahol a finom illatok, a magyar halak fantasztikus ízvilága, és fergeteges hangulat vár minden fesztiválozót, július 20-án, Mohácson. Legyenek részesei ennek az egynapos gasztro-kulturális fesztiválnak. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő gasztro rendezvény a hagyományos fesztivál jelleg mellett egyedi és hamisítatlan arculatát az összefogás és az összetartozás élményével egészíti ki. Erre a legjobb alkalom az együtt főzés és az együtt étkezés öröme. A fesztivál fő jellemzői közé tartozik a Duna menti halételek sokszínűségének bemutatása. Egy helyszínen kóstolható végig számos, a Duna mentén ismert, és különböző módon elkészített halételek sokasága. A fesztivál ideje alatt mindenki el is készítheti a saját specialitását, ha van kedve hozzá, vagy akár meg is kóstolhatja kedvenc halételét azoknál, akik bátran főzőcskéznek a helyszínen, így garantált, hogy a fesztiválon senki sem marad éhesen. A halfesztivált természetesen tartalmas kulturális programok és finom borok is színesítik. Aki esetleg nem szeretne részt venni a halászlé főzésben, hanem csak megkóstolna vagy elfogyasztana egy jó Mohácsi Halászlevet, az se aggódjon, hiszen lehetőség nyílik többféle halételek mellett az igazi, hamisítatlan Mohácsi halászlé megvásárlására is. A jó hangulat is garantált és biztosított, hiszen a fesztivál keretében szakmai előadásokkal, halgasztronómiai programokkal, őstermelői, kézműves vásárral, kultúr műsorokkal, gyereksarokkal várják a kilátogatókat a helyszínre. A zene sem maradhat el, fellép többek között a Bon Bon együttes egy nagykoncerttel a Szentháromság szobornál felállított színpadon, és ezen kívül több magyarországi német, valamint ausztriai zenekarok, tánccsoportok, és énekesek is bemutatkoznak. A nap végén Diamant Kapelle utcabállal zárul a fesztivál.

Szeptember első hétvégéjén már huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden. Hatalmas fesztivál ünnepe ez a híres szegedi halászlének. Az egyre nagyobb népszerűségét is mutatja a fesztiválnak, hogy már nemcsak a Tisza belvárosi part része, hanem immár az újszegedi Partfürdő is teljesen benépesül az alkalmi halászlé főzőkkel. Hatalmas fakanalakkal és óriási bográccsal felszerelkezve megküzdenek egymással, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrend bármelyik fokozatát. A fesztivál igazi össznépi, közösségi piknik hangulatban telik, a kedélyes vetélkedés hozzátartozik a kiváló hangulathoz, amely vidáman zajlik a halfőzők között, és az odalátogatóknak is érdekes, és tartalmas szórakozási lehetőséget kínál.

A hagyományoknak és a szokásoknak megfelelően a múzeum előtti Vízi bástyán felállított Óriás Bográcsban készül a legjobb szegedi halászlé. A mende mondák szerint a szegedi halászlé titkos receptjéhez hozzátartozik, hogy a paprikát az égből hozza a szegedi boszorkány annak rendje és szegedi módja szerint, ahogy a hagymát persze csakis Makóról hozhatják stílszerűen a Maroson át, tutajjal.

Ezen a fesztiválon minden a szegedi halászléről, s ezzel együtt a „szögediségről”, az itteni hagyományaikról, a gasztronómiai és kulturális értékeikről, valamint a közösségépítésről, a vidám, kulturált szórakozásról szól. Mi más is lehetne ennek a fesztiválnak a célja, minthogy betöltve azt a szerepet, hogy a nevezetesen az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a friss, édesvízi halakat, mint egészséges ételeket is népszerűsítse. A fesztivál keretein belül nemcsak a hagyományos ízek, a varázslatos ízvilág varázsolja el a látogatókat, hanem ezen kívül a magyar kézműves termékek színe-java is felvonul a Tisza-parti rendezvényen. Az ország minden szegletéből idesereglett kézművesek portékái is terítékre kerülnek, ezzel is színesítve a rendezvény kínálatát és fantasztikus hangulatát. A nyár utolsó napjait zárja ez a tradicionális Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, amelynek a helyszíne a Huszár Mátyás-rakpart. A szegedi nyár leghangulatosabb fesztiválja nem csak a szegedieknek szól, hanem mindenkinek, aki szereti a halászlevet, a jó hangulatot és a fesztiválok nyüzsgő, varázslatos hangulatát. Minden kilátogatót várnak szeretettel a Tisza partjára szeptember 6-8. között. A kiváló ízek mellé színes és színvonalas szórakoztató programok csábítják a közönséget a Huszár Mátyás rakparti nagyszínpadon és a Fesztivál más helyszínein is. A pontos programokról a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál honlapján hamarosan minden információt megtalálhatnak.

Akik szeretik a halászlevet, akár megfőzni, vagy csak kóstolgatni, vagy több mély tányérral is elfogyasztani, és mellette érdeklődnek a magyar gasztronómia és a hazai halak fantasztikus harmóniájának a találkozására, azoknak minden bizonnyal kihagyhatatlan lehetőséget, kikapcsolódást, igazi élményt és fantasztikus szórakozást kínálnak ezek a programok. A fesztiválok forgataga mindig lenyűgöző, főleg, ha hozzájön még a hagyományok megőrzésének a szépsége, a kultúra találkozása a gasztronómiával és természetesen a közösség óriási építő ereje.

A rendezvények pezsgő kavalkádja, a fantasztikus fellépők, a bulihangulat, egy finom pohár bor vagy sör igény szerint, és természetesen egy jó magyar halászlé. Mi kellhet több, egy tökéletes fesztiválhoz.

Jó főzést, jó kóstolást és jó szórakozást kívánunk mindenkinek a halászlé fesztiválok nyári forgatagában.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás